top of page
NIET MINDER MAAR BETER ETEN
 

Er zijn geen 36 oplossingen om gewicht te verliezen!

In principe moet u om te vermageren:

•Ofwel de consumptie van calorieën vermin­deren door beter te eten… en daarom niet min­der!

•Ofwel het energieverbruik verhogen door re­gelmatig fysiek actief te zijn.

Indien u kiest voor de eerste oplossing, dient u ervoor te zorgen dit verstandig te doen. Door te snel de hoeveelheid calorieën, waar uw lichaam aan gewend is, te verminderen, zal u op lange termijn weinig gewicht verliezen. Uw metabolisme zal zich alleen aanpassen in functie van wat het krijgt en zal zich dus redden met minder energie. Op het moment dat u dan terug zoals voordien gaat eten, zal uw lichaam dit tekort compenseren door alle calorieën op te slaan. Chi va piano va sano! Langzaam verminderen is gezonder.

 

Wat betekent dit concreet?

Een halve kilo vet komt ongeveer overeen met 3.500 kcal. Tijdens 1 week kan u dus 500 g verliezen door uw dagelijkse behoefte met slechts 500 kcal per dag te verminderen, en 1 kg door ze met 1.000 kcal per dag te verminderen. Wanneer u onder de 1.500 kcal zakt, neemt u niet langer alle voedingstoffen op die u nodig hebt om gezond te blijven. Meer dan 1 kg per week vermageren houdt een toenemend risico in op huidbeschadiging… en controleverlies na enige tijd! 

1ste fase: bereken uw calorie-inname

Uw diëtist(e) zal u hierbij helpen en zal u begeleiden om uw dagboekje zo goed mogelijk in te vullen. Het gebruik maken van een “voedingsmiddelentabel”, geeft u de kans om makkelijker uw consumptie van calorieën te schatten. Aan de hand hiervan kan de diëtist(e) dan uw energie-inname berekenen.

En nu de praktijk!

Veronderstel dat uw energieopname 2200 kcal bedraagt.

2de fase: leg een doel vast

Op basis van het gewenst gewicht, maakt u een schatting van het aantal kilo’s dat u wenst te verliezen.

  • Laten we veronderstellen dat u 72 kg weegt en dat u 7 kilo wilt verliezen om er 65 te wegen.

  • In dit geval eet u 2200 kcal per dag en wenst 7 kilo gewichtsafname.

Om 500 g per week af te slanken, moet u uw dagelijkse energieaanvoer met 500 kcal verminderen (1/2 kilo = 3.500 kcal). 2.200 kcal – 500 kcal = 1.700 kcal.

Door 1700 kcal te gebruiken, ongeveer 20% minder dan gewoonlijk, slaagt u erin uw 7 kilo’s in ongeveer 14 weken, namelijk 3.5 maanden te verliezen. Op die manier zal u niet steeds met een hongergevoel zitten, zal u niet gefrustreerd zijn en zal u op een duurzame manier kunnen vermageren: uw basismetabolisme zal niet te veel wijzigen, want u zal het niet geteisterd hebben met een te grote calorieënbeperking.

Vergeet de fysieke activiteiten niet om uw lichaam fitter te maken en uw gewichtsverlies iets te versnellen. Wij raden u aan uw doel samen met de diëtist(e) te bepalen. Hij/zij zal u helpen uw doelstellingen beter te bepalen, rekening houdend met uw persoonlijkheid, uw huidig gewicht en uw ervaringen met vermagering.

 

Wat is er waar van de bekende "jojo-effect"?
Gemakkelijk te doorprikken: als men het lichaam te veel ontzegt, zal het zijn energieverbruik verlagen om zo het hoofd te kunnen bieden aan de nieuwe situatie, ondanks de te zwakke energieaanvoer. Als men nadien terug gewoon eet, zullen de kilo’s vlug terug bijkomen, soms talrijker dan voordien, en leiden tot een vicieuze cirkel van afwisselend dieet en terug verdikken: het jojo­effect. Wie kan, na een belangrijke periode van restrictie, de verleiding weerstaan zich tegoed te doen aan eten?

Laten we ook niet vergeten dat, na een te snel gewichtsverlies, de huid de kans niet krijgt zich aan te passen. Ze zal slap en weinig esthetisch worden. Een progressief gewichtsverlies zal haar echter de kans geven zich aan te passen aan de nieuwe figuur… Gecombineerd met een beetje beweging wordt dit zeker het winnend duo! Last but not least, om efficiënt te zijn en onze gezondheid te behouden, moet een vermageringsdieet ook de dagelijkse voedingsstoffenbehoefte van ons lichaam blijven garanderen, zeker in de stabilisatiefase.

bottom of page