top of page
FYSIEKE ACTIVITEIT: SPORT HOUDT U GEZOND!

Af en toe moet de motor ronken!


Fysieke activiteit versterkt de spieren en het beendergestel en vermindert ook de kans op ziektes zoals cardiovasculaire aandoeningen, diabetes, constipatie, hypertensie, reumatiek en vooral zwaarlijvigheid… Sport houdt lichaam én geest fit.
 

Maar haal u niets in uw hoofd: u moet geen kampioen zijn om uit regelmatige fysieke activiteit voordeel te halen. Zelfs bescheiden sportbeoefening of bewegen in het dagelijkse leven zal uw gezondheid en welzijn positief beïnvloeden.

 

Sport en lijnen
Zelfs een beetje activiteit helpt het gewicht beter te controleren en ongewenste gewichtstoename te vermijden: Geen geheim: als het aantal opgenomen calorieën groter is dan het aantal verbruikte calorieën, neemt het gewicht toe. Door lichaamsbeweging neemt de verbranding toe en als de activiteit lang genoeg duurt worden eigen vetreserves aangesproken. Sport doet vermageren en brengt een esthetisch effect teweeg: het verhoogt de spiermassa, waarvan de vorm aantrekkelijker is dan die van vetrolletjes… Men dient wel voldoende te bewegen in vergelijking met wat men eet.


Bekijk bijvoorbeeld hieronder wat er gebeurt bij een vrouw van 50 kg:
Om af te vallen verdienen fysieke uithoudingsactiviteiten de voorkeur, daar deze onze vetmassa aanspreken. De energiereserves van de lever en de spieren (het glycogeen of glucosereserve bij de mens) zijn uitgeput na ongeveer 30 minuten fysieke inspanning. Eens deze reserve volledig opgebruikt, nemen de lipiden van de vetweefsels de fakkel over. Om een maximum aan vet te verbranden, moet de fysieke activiteit met een matige intensiteit verlengd worden. Weet ook dat, hoe meer u weegt, hoe meer calorieën u zal verbranden. Wandelen, zwemmen en joggen zijn voor gewichtsverlies te verkiezen boven sprinten of squash.

 

Sport is ZEN!
U merkt het zelf wel: sport beoefenen helpt om ons opnieuw te verzoenen met ons lichaam. Het zelfvertrouwen neemt toe samen met de fysieke resultaten en prestaties. Bovendien vraagt sport beoefenen heel wat discipline en biedt het de kans nieuwe mensen te ontmoeten. Een zeker niet te verwaarlozen aspect!

 

Het is beslist, u begint eraan!

Bepaal realistische doelstellingen! Onnodig om u na 20 minuten onvoorbereid joggen met enkele weken herstel als gevolg, levenslang te doen afzien van sport… Begin langzaamaan om uw lichaam te doen wennen aan beweging: een wandeling in de bossen, trappen nemen in plaats van de lift, een halte te vroeg van de bus stappen, enkele honderden meters van uw eindbestemming parkeren, te voet, met de fiets of met de rolschaatsen kleine afstanden doen, tuinieren,… dit zijn reeds kleine stappen in de goede richting. Beweeg tijdens uw dagelijks leven! Het zal ook gemakkelijker zijn als u uw gezin erbij betrekt, uw activiteiten plant en het type inspanning afwisselt om eentonigheid te vermijden.

Tot waar gaat de inspanning?
Er bestaan geen universele regels. De specialisten raden 30 tot 45 minuten inspanning per dag aan, zowel in sportverband als in het dagelijks leven. Deze strategie is efficiënter dan één lange sportactiviteit slecht één maal per week. Spaar dus uw bewegingen niet op!

 

Ideeën om te bewegen
Welke sport u ook kiest, u moet twee zaken, voor ogen houden: geef de voorkeur aan een sport die u plezier verschaft en die u een minimum aan tijd en organisatie kosten. Schrijf u niet in voor tennislessen op 3/4 uur van bij u. Maak het u gemakkelijk! Hieronder vindt u enkele ideeën die u zullen helpen kiezen:


Wandelen: een groot voordeel van de wandeling is dat het gelijk waar en wanneer kan. Het is een goede sport voor de beginner. Begin met 15 minuten, vervolgens 30 en als u er zich goed bij voelt, kan u de intensiteit van het wandeltempo verhogen en overgaan tot joggen.


Fietsen: deze sport kan ook op verschillende plaatsen en op elk ogenblik beoefend worden… noodweer buiten beschouwing gelaten! Interessant voor zwaardere personen, want verlichtend voor de gewrichten, omdat een deel van het gewicht gedragen wordt door de fiets.


Zwemmen: een zeer energie-eisende sport: zwemmen vraagt 4 maal meer energie en dus calorieën dan sport op de begane grond. De redenen liggen voor de hand: het lichaam moet, om boven te blijven, tegen de weerstand van het water vechten en moet een constante lichaamstemperatuur behouden. Heeft u moeite om een badpak aan te trekken? U zult snel merken dat anderen ook niet perfect zijn, waardoor u vertrouwen zult hebben en u meer op uw gemak zult voelen.


Aquagym: een sport tussen zwemmen en gymnastiek. Interessant voor zwaardere personen, want water vergemakkelijkt de bewegingen en ‘draagt’ het lichaam.


Fitness: het is zeer belangrijk dat een leraar duidelijk uitlegt welke bewegingen te doen. Het voordeel van deze sport is dat het om het even wanneer kan plaatsvinden en zo lang u zelf wenst.

bottom of page