EEN GEZONDE BAND SMEDEN MET VOEDING
U heeft zich waarschijnlijk reeds gerealiseerd dat u soms eet zonder echt honger te hebben of na een lekkere maaltijd!
We hebben dit allemaal wel meegemaakt en de redenen hiervoor zijn divers: genieten van een moment onder vrienden, om de verveling verdrijven, om de stress te verjagen, een leegte op te vullen, negatieve emoties te onderdrukken,… een lange lijst!
We zullen de emoties bespreken die aanleiding kunnen geven om gedurende de hele dag te eten. Nadien geven we u enkele tips om deze voedingsgewoonten te veranderen.
Ik eet zonder hongergevoel…maar weet niet waarom!
Om uw verhouding met voeding te kennen, is het interessant te verstaan hoe emoties ons eetgedrag kunnen beïnvloeden. We stellen u voor op de volgende vragen te antwoorden (mogelijke antwoorden: nooit, soms, vaak of altijd).
-
Eet u altijd uw bord leeg?
-
Gebeurt het dat u, zonder echt honger te hebben, zich opnieuw bedient, louter omdat u zin hebt?
-
Neemt u in het restaurant een nagerecht?
-
Maakt u gebruik van een eenzaam moment om te eten wat u het liefst hebt?
-
Wanneer u een voedingsmiddel, dat u enorm graag hebt, begint te eten, vindt u het moeilijk om de hoeveelheid onder controle te houden?
-
Wanneer uw lievelingsvoedingsmiddel in de kast ligt, lukt het om het niet te eten?
-
Wanneer u een vervelende klus moet doen, hebt u dan de neiging om uw koelkast en kasten te doorzoeken?
-
Wanneer u stress ervaart, moe of neergeslagen bent, voelt u zich beter door te eten?
-
Wanneer u een ‘niet aanbevolen’ gerecht (gebak, chips, …) eet, voelt u zich dan schuldig?
Schrik niet als u meestal ‘vaak’ of ‘altijd’ antwoordde. We leggen u verder uit wat de redenen hiervoor zijn en we geven u ideeën mee om er iets aan te doen. In het algemeen geldt dat de fysische honger zelden de reden is om te eten. We eten vaak omdat het etenstijd is, omdat we gezellig samen zijn, omdat het eten er smakelijk uitziet,… Dus eten we vaak zonder echte honger! Het is interessant om de emoties, die ons tot zo’n gedrag drijven, te begrijpen en te beheersen.
Eerste zonde: het verlangen?
Als u echt honger heeft, kan die verzadigd worden door verscheidene voedingsmiddelen. Maar als u een intens verlangen heeft om een welbepaald voedingsmiddel te nuttigen, wilt u waarschijnlijk dat verlangen bevredigen. Dit is het geval bijvoorbeeld als u alleen maar naar de winkel gaat om te kopen waar u op dat specifiek moment zin in hebt. Een studie wees uit dat vrouwen hieraan gevoeliger zijn dan mannen. De hormonen hebben bovendien een zekere invloed op de behoefte en vaker nog tijdens een zwangerschap of gedurende bepaalde periodes in de maandelijkse cyclus. Deze behoeften steken vooral de kop op tegen het einde van de dag, wanneer de druk wegvalt… Als u daarentegen een evenwichtige en gevarieerde voeding gebruikt, waarin bepaalde voedingsmiddelen niet volledig geweerd worden, zullen dergelijke verlangens minder manifest zijn.
Ik eet omdat ik me verveel!
Het is duidelijk dat eten het lichaam en de geest bezighoudt. Tijdens een sportactiviteit of het lezen van een boek bijvoorbeeld denkt u minder aan eten. Wanneer u echter thuis bent en u verveelt zich of u heeft ontzettend veel vervelende dingen te doen, dan vindt u de weg naar de koelkast zeer gemakkelijk. Hoe oplossen? Behalve een andere bezigheid aanvatten (sport, lezen, surfen op Internet, bellen naar een vriend(in), kan u een gezonde lichte maaltijd bereiden, zoals een verse fruitsalade, een groente- of vruchtensap, een groenteschoteltje met een sausje op basis van magere platte kaas… Een bezigheid die uw voedingsevenwicht niet zal verstoren, maar u eerder een gezonde beloning zal verschaffen.
Ik ben zo gulzig dat ik niet kan stoppen met eten…
Voor sommige mensen is het ondenkbaar hun bord niet leeg te eten. Kwestie van opvoeding! Denk er dan aan een kleine portie te nemen en u opnieuw te bedienen als u echt nog honger heeft. Op restaurant kan de zaak iets ingewikkelder liggen, maar eet uw bord niet leeg als u
geen honger meer heeft! Als u graag een voorgerecht en een hoofdschotel bestelt, kies dan voor lichtere gerechten. Bestel geen dessert bij de aanvang van de maaltijd, maar wacht tot na de hoofdschotel. Het verzadigingsgevoel zal dan soms groter zijn dan de zin om een energierijk dessert te bestellen. Eet ook langzaam om uw hersenen de tijd te geven het verzadigingssignaal te herkennen dat uitgaat van het maag-darmstelsel. We wensen nog eens de nadruk te leggen op het feit dat met evenwichtig eten niet wordt bedoeld dat restaurants taboe worden! Alles hangt weer af van de frequentie: niets is verboden, maar misbruik schaadt! Onthoud dat de hoeveelheid essentieel is.
Ik eet om te compenseren en om beter om te gaan met mijn negatieve emoties
Allen worden we soms onderworpen aan moeilijk te overwinnen dwangmatigheden. Wie heeft nog nooit voeding gebruikt om stress of woede te verzachten? Moeilijk om op die momenten in zo’n emotionele staat alles onder controle te houden… Denk dan aan de mogelijke negatieve gevolgen voor uw gezondheid. Probeer zoveel mogelijk troost te vinden in andere zaken dan voeding: een beetje beweging, winkelen, een boswandeling, een yogales, een goed boek of tijdschrift, enzovoorts. En als het verlangen naar voeding het toch wint, maak dan een gezonde keuze. Honger hebben en eten is een heel natuurlijke zaak. Stel u voordat u iets eet de vraag of u echt honger heeft. Indien ja, eet dan op uw gemak en geniet ervan. En als uw honger voorbij is, stop dan!
Welke oplossing voor mijn probleem?
Mooie theorie, maar hoe moet u deze in de praktijk aanpakken? Om honger te vermijden, kan u volgende principes toepassen:
-
Sla geen enkele maaltijd over.
-
Neem een overvloedig ontbijt.
-
Kies voor voedingsmiddelen met lage glycemische index.
-
Eet traag.
-
Volg geen te strenge diëten.
-
Doe aan sport: stresshormonen stillen de honger…
-
Splits eventueel op gecontroleerde wijze uw voeding op. Dit houdt in: niet meer eten, maar
-
meer maaltijden met een kleiner volume inlassen.
-
Doe geen boodschappen met een lege maag.
-
En probeer zoveel mogelijk te eten in goed gezelschap!