top of page
DE KLASSIEKE REACTIES:
WAT ERMEE TE DOEN?

Mijn kind wil niet eten, het zit maar wat te prikken in zijn bord

Misschien heeft hij geen honger, meer niet. De behoeften variëren in functie van het groeiproces. Dat schommelt sterk in de loop van de maanden en naarmate hij meer of minder bewogen heeft de voorbije dagen. 

Als deze houding zich herhaalt, wees dan waakzaam en vraag u af of u zijn maaltijden goed organiseert: knabbelt hij tussen de maaltijden, eet u te vroeg of te laat voor hem, hoe kookt u voor hem… ? Vraag eventueel raad aan uw arts of diëtist(e).

Snelle hap zonder zorgen

Als u weinig tijd heeft, kan u daags voordien een slaatje samenstellen met rauwkost, tonijn in eigen nat of garnalen, ontvette ham, surimi, koude kip, gekookte zalm, … Bewaar in een hermetische afsluitbare doos en voeg een gezond vetarm sausje toe als u het opeet, om te voorkomen dat de sla er verlept uitziet. Een snelle hap kan ook bestaan uit een soep met een stuk meergranenbrood en nadien een mager melkproduct…

Bepaalde snackbars of grootwarenhuizen bieden meeneemsalades. Ze zelf bereiden zal u een betere prijs/kwaliteit waarde opleveren!

Als u zelf uitgenodigd wordt

Bedenk vooraf dat uw gastvrouw of –heer misschien zeer veel tijd en moeite besteed heeft aan het bereiden van een maaltijd. Het zou dus misschien ontactvol zijn de schotels onaangeroerd te laten! Leer de voedingsmiddelen kiezen die u het beste passen en als het te moeilijk is, bedien u dan zeker geen tweede keer. De eerste regel is de calorieën niet tijdens het aperitief op te stapelen. Niet alleen zou de energie-inname zeer groot zijn, maar bovendien zal uw eetlust extra opgewekt worden. U zal ook minder opvallen als u geen aperitiefkoekje neemt dan als u een voor- of hoofdgerecht of dessert overslaat. Tijdens de maaltijd laat u best brood, sauzen en frieten links leggen en nuttigt u een (zeer) klein stukje dessert.

En als u bij goede kennissen uitgenodigd wordt, aarzel dan niet ze op de hoogte te brengen van uw voedingswijze… ze zullen er alle begrip voor opbrengen!

Wat ondernemen na een feestmaaltijd?

Na een overvloedig maal of een alcoholexces hoeft u zich niet schuldig te voelen! Maak u voor al niet wijs dat alles verloren is en ga niet op de weegschaal staan. Een rijke maaltijd op restaurant, bij vrienden, kan een gewichtstoename van 1 tot 2 kilo’s veroorzaken, maar die zijn niet definitief. Ze bestaan voor ongeveer 75% uit voedingsmiddelen die nog in uw lichaam zitten en verder uit extra vocht dat door meer zoutgebruik wordt vastgehouden. Slechts een vierde van het gewicht kan opgestapeld worden als vetreserve. Na uw rijke maaltijd, moet u goed naar uw lichaam te luisteren. Voel u niet verplicht te eten omdat het uur van de maaltijd er is. Eet enkel als u honger heeft en eet licht. En vooral, hou een fles water in de buurt!

Wat kiezen in het restaurant?

Als u zelden op restaurant gaat, zou het jammer zijn u te beperken tot een salade ‘natuur’, gevolgd door een kippenborst. Doe uzelf een pleziertje en stel een menu samen naar uw zin. Eén enkele rijkere maaltijd zal u geen gewichtstoename bezorgen als u erin slaagt de daaropvolgende dagen uw voeding onder controle te houden. Maar als u regelmatig uit eten gaat, doet u er goed aan de menu’s zorgvuldig uit te kiezen om zodoende plezier en slanke lijn met elkaar in evenwicht te houden.

Jammer genoeg betekent op restaurant gaan meestal energierijk eten en zijn de goedkoopste maaltijden vaak de energierijkste, want de vetrijkste. De vetten en de gebruikte sauzen zijn niet duur en dienen vaak om voedingsmiddelen van een lagere kwaliteit meer smaak te geven. Bepaalde benamingen zijn synoniemen van calorierijk. U kan ze leren herkennen: botersaus, gepaneerd, met room, gefrituurd, met bladerdeeg…

In de meeste restaurants kan u kiezen tussen gezond eten of een maximum aan calorieën binnen halen. Maak een goede keuze!

bottom of page