top of page
EN NADIEN? HOE NIET OPNIEUW VERZWAREN?

De uitdaging van vermageren is niet het gewichtsverlies, maar de instandhouding ervan. Om het gewicht te stabiliseren, houdt u de principes, die u toelieten te vermageren, voor ogen: een gezonde en evenwichtige voeding én een regelmatige fysieke activiteit.

Hoe z’n gewicht behouden?
De eerste vraag die u zich moet stellen is de volgende: is het gewicht dat u wenst redelijk en kan u dit gewicht in een normaal leven behouden? Met andere woorden, wanneer u zich goed voelt met een gewicht van 55 kilo’s, maar u moet zich constant inhouden en leven met een dagelijkse zwakke calorieënaanvoer terwijl u wekelijks 10 uren sport beoefent… herzie dan uw doelstellingen. Het loont de moeite en u heeft meer keuzevrijheid!


Welke zijn de gouden regels om het gewicht stabiel te houden?
De gouden regel is het vermijden van het jojo-effect, in gang gezet door periodes van dwang, afgewisseld met periodes van ongeremd eten. Men ontzegt zich van alles, hongert zich uit en neemt in gewicht terug toe onder de vorm van vetten, met een bonus als cadeau.


Honger u niet uit en verbied bepaalde voedingsmiddelen niet
U kan een gezond gewicht behouden als uw voeding verzadigend is, u plezier bezorgt, gevarieerd is, u geen schuldgevoel geeft, compatibel is met uw dagelijkse organisatie en uw sociaal leven behouden blijft. Als u zich daarentegen schuldig voelt na het eten van een stuk chocolade, als u voeding ingewikkeld is en u veel tijd en heel wat organisatietalent vraagt, u gefrustreerd rondloopt, uitgehongerd bent en geen sociaal leven kan hebben, dan zal u dit niet uithouden!


Verkies maaltijden met zwakke energiedensiteit
Uw voeding moet voor het grootste deel bestaan uit voedingsmiddelen met een zwakke energetische densiteit, dit wil zeggen weinig calorieën in verhouding met het volume: groenten, fruit, zetmeelbronnen, vis, gevogelte. Voedingsmiddelen met een hoge energetische densiteit worden bijkomstig: olie, gebak, chips, ontbijtkoeken. Leer de 2 types voedingsmiddelen te combineren: als u frieten eet, dien ze dan op met een grote portie groenten om gemakkelijk verzadigd te zijn.


Wees flexibel
Het is goed mogelijk dat u tijdens de vakantieperiode, het weekend, voor uw maandstonden, wat buitensporig eet. Verwijt het uzelf niet: u slaagt er wel in die bijgekomen kilootjes te verliezen.

 
Houd uw gewicht in de gaten

Weeg u gemiddeld één maal per week om zo uw voedingsplan snel te kunnen aanpassen teneinde het bijgekomen gewicht niet te vermeerderen. Maak er geen obsessie van en vergeet niet dat uw gewicht beïnvloed kan worden door andere factoren dan de voeding. Zich te veel wegen kan zeer demotiverend werken.


Geen paniek als het eens misloopt
Als u het niet heeft kunnen laten calorierijkere voedingsmiddelen tijdens de maaltijd of tussendoor te nemen, leer dan te compenseren om ongedaan te maken.

Vermijd calorierijke tussendoortjes
Tussendoortjes houden per definitie in dat men zin heeft om te eten, zonder echt honger te hebben. Eigenlijk gebeurt dit uit verveling, stress,…


-Probeer eerst iets anders te doen dat u afleidt: sport, een vriend(in) bellen, een bad nemen, een goed boek lezen,…


-Als u echt wil eten, kies dan verzadigende caloriearme voedingsmiddelen: volkoren brood, melkproduct, fruit,… om tot de volgende maaltijd de honger uit te stellen


-Als u toch calorierijke voedingsmiddelen nuttigt, geen paniek, compenseer ze nadien…
 

bottom of page