U HEBT GASTEN
Feesten betekent vreugde en plezier, gezellig samenzijn met vrienden en familie, lekker en uitgebreid tafelen, kortom: genieten van het leven. Nochtans worden feesten vaak beschouwd als de vijand van onze slanke lijn en veroorzaakt het veel schuldgevoelens achteraf.
Goed nieuws, feesten kunnen wel deel uitmaken van gezonde voedingsgewoonten! En gelukkig maar, want ze maken deel uit van ons leven en we kunnen… en willen ze ook niet laten vallen. Feesten zijn gewoonweg niet weg te cijferen uit ons voedingspatroon, tel maar eens na hoeveel feesten er jaarlijks op de kalender staan: eindejaarsfeesten, Pasen, Valentijn, verjaardagen, trouwfeesten, etentjes met vrienden, …
Reden te meer om feesten in te voegen in een evenwichtige voeding en ze een gezond tintje te geven zonder aan genot in te binden.
Hoe evenwichtig koken voor een feestmaaltijd?
Met wat organisatie lukt het prima om een gezond menu op tafel te toveren dat bovendien ook nog lekker is. Wanneer je zelf gasten ontvangt, heb je het voordeel dat je de menukeuze zelf in handen hebt. Door klassieke gerechten een gezond tintje te geven en bepaalde ingrediënten te vervangen door een lichte variant, bevat je menu minder calorieën.
Het is de ideale gelegenheid om je gasten ervan te overtuigen dat gastronomie en gezondheid perfect te rijmen zijn. Hou het verrassingseffect en verklap pas achteraf dat ze een evenwichtig menu kregen voorgeschoteld, ze zullen versteld staan!
Hoe een gezond menu samenstellen?
Een klassiek menu bestaat uit een of meerdere aperitiefhapjes, een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert. Hierbij enkele tips om elke gang van het menu een gezondheidsfacelift te geven.
APERITIEFHAPJES
Niets is zo gezellig als een uitgebreid aperitief met vrienden. Je hoeft als gastvrouw/-heer niet voortdurend in de keuken te staan. Vaak loopt het bij de aperitief reeds mis, na een glaasje alcohol vergeet je je goede voornemens er een gezond feest van te maken en stort je je op ongezonde, vetrijke aperitiefhapjes. Reden te meer dus om te zorgen dat er een gezond alternatief met weinig calorieën, beschikbaar is.
Vermijd je lievelingschips of zoutjes voor te schotelen, origineel zijn ze niet echt, ze brengen heel veel calorieën aan en ze nemen je eetlust weg. Vaak heb je er voor je het weet, al bij het openen van de verpakking een aantal in je mond gestoken omdat het zo moeilijk was te weerstaan. Behoed je voor gefrituurde hapjes, kaas en salamiblokjes, ze leveren heel veel vetten en calorieën en bevatten veel zout (wat je dan weer zal aanzetten om meer te drinken).
Kies dus voor gezonde Dieteo hapjes. Naast minder calorieën brengen ze ook meer nuttige voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen aan.
Ga voor een gezonde keuze: kies voor aperitiefhapjes op basis van groenten. Dit kan gaan van de klassieke dipgroentjes (bloemkool, selder, wortel, prei...) met zelfgemaakte dipsausjes op basis van magere platte kaas tot een toastje met groentepuree of peulvruchtenpuree. Of een lepelhapje met verschillende soorten gewokte groenten met sojasaus. Of wat dacht je van een lekkere groentesoep met visgarnituur in een klein soepkommetje?
Deze hapjes zijn niet alleen lekker en knapperig, ze brengen ook reeds een hoeveelheid vezels en vitaminen aan. Ook vis is een goed keuze voor aperitiefhapjes. De combinatie van gerookte vis (zalm, heilbot…) met magere platte kaas en een groentecoulis gaan perfect samen bij een koel glaasje wijn.
Mag het iets moeilijker zijn, experimenteer dan eens met filodeeg, een licht alternatief voor baderdeeg dat je hapjes net dat ietsje meer geven. Je kan er alle kanten mee ui : kleine miniloempiaatjes of beursje gevuld met vis en/of een groente mengeling. Bereid in de oven zonder vetstof, leveren deze hapjes slechts een beperkte hoeveelheid calorieën en vetten en bovendien strelen ze het oog en de smaakpapillen!
VOORGERECHT
Een voorgerecht is bij voorkeur een klein, licht gerecht. Daardoor vermijd je dat je gasten reeds voldaan zijn na het voorgerecht en niet meer ten volle kunnen genieten van het hoofdgerecht. Kies daarom bij een voorgerecht voor lichte ingrediënten die eerder de eetlust opwekken dan haar te stillen. Vermijd zware ingrediënten als room, vette kazen en uiteraard gefrituurde gerechten. Wist je dat bv. 2 garnaalkroketten al 170 kcal en 15g vet leveren?
Geef de voorkeur aan verse vis met een lichte saus op basis van vis of groentebouillon. Tracht ook al van bij het voorgerecht groenten te serveren. Weet u nog, u heeft er 300 g per dag van nodig! Ook uw gasten zullen wel varen bij een extra groenteportie! Serveer bv. uw visgerecht op een bedje van rauwe groenten (veldsla, spinazie, andijvie…) of gestoofde groenten (prei, witloof…). Serveer bovendien niet teveel brood bij het voorgerecht, spaar uw zetmeelportie voor het hoofdgerecht.
HOOFDGERECHT
Een hoofdgerecht zou net als een dagelijkse maaltijd moeten bestaan uit volgende componenten:
-Een zetmeelproduct:
- aardappelen bij voorkeur bereid zonder extra vettoevoeging. Feestelijke én gezonde aardappelgerechten zijn bv. aardappelen in de schil met lookminarine, een torentje aardappelpuree met verse kruiden, aardappelpureeroosjes onder de grill, gegratineerde aardappelen met magere kaas en koffiemelk. Vermijd gefrituurde gerechten!
- rijst of deegwaren, bij voorkeur in volkoren vorm
-peulvruchten (linzen, witte bonnen, kikkererwten...), gepureerd of gegratineerd.
-voldoende groenten, gekookt of rauw.
Maak steeds extra groenten en zet de schotel op een verwarmde onderzetter, zo kan iedereen naar hartenlust groenten bijscheppen. Ook extra rauwkost op tafel zetten is een gezond idee
-vlees, vis of vervangproducten.
Als je weet dat je gasten visliefhebbers zijn, ga dan voor een volledig vismenu, zowel bij vooral bij hoofdgerecht. Altijd een bondgenoot voor je lijn, zelfs vette vis zoals zalm en tonijn. Vis is vaak minder vet dan vlees en levert je bovendien heel wat nuttige voedingsstoffen zoals essentiële vetzuren.
Kies je voor vlees, geef dan de voorkeur aan magere of halfvette varianten: wild en gevogelte, rundvlees, varkensmignonette, varkenshaas of paardenvlees. Vermijd vette soorten zoals varkensgehakt, lamsvlees, worstsoorten. Een portie van 100 g à 125 g vlees of vis per persoon volstaat. Bereid de ingrediënten in een mattige hoeveelheid bereidingsvet (1 eetlepel per persoon) zoals plantaardige olie, bv. olijfolie, zachte of vloeibare plantaardige margarine.
DESSERT
De kers op de taart, het dessert. Stiekem hou je toch nog een gaatje vrij omdat je een dessertlepeltje of vorkje ziet blinken boven je bord. Ga eerder eens voor een dessert op basis van vers fruit of magere of halfvolle melkproducten. Een klassieke vanillepudding tover je snel om tot een feestelijk dessert met vers fruit en een vruchtencoulis.
Een tiramisu maak je lichter door de mascarpone deels te vervangen door magere platte kaas. Vervang de klassieke koekjes eens door een volkorenkoekje, strooi een volkorencrumble op je pudding, een verkruimeld volkorenkoekje als garnituur bij een fruitdessert.
Waarom maak je het je niet eens gemakkelijk door verschillende soorten light ijs te serveren? Gecombineerd met vers fruit zijn zij een gezonde afsluiter van de feestmaaltijd. Ook de presentatie is belangrijk. Het oog wil ook wel wat. Serveer je dessert eens in mooie hoge glazen, in verschillende kleine potjes op een gekleurd bord, in een uitgeholde sinaasappel of meloen...
